دوره 2، شماره 4 - ( 12-1394 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 285-272 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdiyani S, Sattarian A, Habibi M, Amini T. An anatomical study of Rhamnus cathartica L. and Rhamnus pallasii Fisch. & C.A.Mey. (Rhamnaceae) in north of Iran. NBR 2016; 2 (4) :272-285
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-2533-fa.html
مهدی یانی سمانه، ستاریان علی، حبیبی میثم، امینی طیبه. مطالعۀ تشریحی دو گونۀ تنگرس .Rhamnus cathartica L و .Rhamnus pallasii Fisch. & C.A.Mey از تیرۀ عنابیان در شمال ایران. یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1394; 2 (4) :272-285

URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-2533-fa.html

دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس ، sattarian@gonbad.ac.ir

جنس تنگرسRhamnus L.  از تیرۀ عنابیان است و تاکنون هشت گونه از تنگرس در ایران گزارش شده است. در این تحقیق ساختار تشریحی برگ، اپیدرم، دمبرگ و شاخه ­های جوان نه جمعیت از دو گونه Rhamnus pallasii و Rhamnus cathartica با استفاده از نمونه ­های جمع ­آوری­شده از طبیعت در مناطق مختلف شمال ایران و نمونه­ های هرباریومی تحت بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد سلول ­های اپیدرمی برگ در دو شکل چند­وجهی و نامنظم وجود دارند. الگوی دیواره آنتی­کلینالی راست تا کمانی و موج­ دار بودند. در هر دو گونه هر دو سطح برگ دارای تیپ روزنه­ ای آنموسیتیک و دو زیرگونه R. pallasii subsp. pallasii و R. pallasii subsp. sintenisii دو نوع تیپ روزنه آنموسیتیک و پاراسیتیک مشاهده شد. صفات شکل سطح مقطع، نوع کرک، تعداد لایه ­های کلانشیم و پارانشیم در برگ و دمبرگ و شاخه جوان در بین تاکسون­ های تحت بررسی بسیار مشابه است. در­مجموع مطالعات تشریحی انجام­ شده، تشابه این تاکسون­ها را در صفات آناتومی نشان می­ دهد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی |
دریافت: 1394/10/16 | ویرایش نهایی: 1395/12/26 | پذیرش: 1394/12/15 | انتشار: 1394/12/25 | انتشار الکترونیک: 1394/12/25

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.