دوره 10، شماره 2 - ( 6-1402 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 186-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradi M, Gholizadeh M H, Rahmani M. Spatiotemporal Trend Analysis of Maximum Soil Temperature Over Iran. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2023; 10 (2) :167-186
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3323-fa.html
مرادی مسعود، قلی زاده محمدحسین، رحمانی میثم. واکاوی زمانی و مکانی روند دمای بیشینه ی عمق خاک در ایران. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1402; 10 (2) :167-186

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3323-fa.html

1- دانشگاه کردستان ، moradimasood@ymail.com
2- دانشگاه کردستان
دمای خاک یکی از پارامترهای مهم در مطالعات هیدرولوژی، هواشناسی کشاورزی و اقلیم‌شناسی است. در این پژوهش تغییرات دمای خاک ایران در عمق ­های 5 تا 30سانتی­متری زمین با هدف شناسایی رفتار زمانی و مکانی دما در گستره­ ی ایران بررسی شده است. بدین منظور داده‌های دمای خاک ۱۵۰ ایستگاه هواشناسی ایران استفاده شده است. پس از کنترل کیفی داده­ ها و انجام تحلیل­ های آماری مقدماتی، تغییرات روزانه و ماهانه ­ی دما برای کل ایران بررسی شد. در ادامه روند دمای خاک با استفاده از آزمون ناپارامتری من-کندال و شیب خط سن بررسی شده است. نتایج نشان داد رابطه­ ی مستقیم میان افزایش و کاهش دمای خاک در طول سال و ضریب تغییرات روزانه‌ی آن دیده می­شود. روند مثبت دما در دو فصل تابستان و زمستان در گستره ­ی ایران فراگیر بوده است. در فصل تابستان روندهای قوی با اطمینان ۹۹ درصد غالبا در مناطق کوهستانی فراوانی بیشتری دارد در حالی که در فصل زمستان ایستگاه­ های واقع در نیمه ­ی جنوبی ایران بیشترین روند مثبت دمای خاک را در عمق‌های مختلف تجربه کرده ­اند. بررسی مقادیر روند دما گویای این است که روندهای بالاتر از ۱ درجه­ ی سلسیوس غالبا تا عمق ۲۰ سانتی‌متری خاک دیده می ­شود. روند افزایشی دمای خاک در فصل زمستان گسترش مکانی بیشتری را نشان می ­دهد که گویای افزایش دماهای کمینه ­ی سالانه است و در حالت کلی روند افزایشی دمای خاک ایران را در بلندمدت نشان می­ دهد.
دریافت: 1401/4/22 | پذیرش: 1402/5/16 | انتشار: 1402/8/23

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.