دوره 2، شماره 1 - ( 1-1394 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 62-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshizadeh F, Rezayan H, Akbary M. 3D Spatio-Temporal Modeling of NOx Air Pollution of Vehicular Traffic in Vali-e-Asr and Fatemi Streets Intersection, Tehran City. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2015; 2 (1) :43-62
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2410-fa.html
بخشی‎زاده فریماه، رضائیان هانی، اکبری مهری. مدل‎سازی مکانی ـ زمانی سه‎بعدی پراکنش آلاینده‌ی اکسید های ازت هوا ناشی از ترافیک در تقاطع خیابان ولی‌عصر ـ فاطمی شهر تهران. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1394; 2 (1) :43-62

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2410-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، MehryAkbary@Khu.ac.ir

یکی از مشکلات اصلی شهرها افزایش سریع آلودگی هواست که ترافیک وسایل نقلیه یکی از مهم ترین عوامل آن به‌شمار میرود. مدیریت هدفمند این عامل آلوده‌کننده نیازمند اطلاعات صحیح و دقیق از نحوه‌ی انتشار آلایندهها در شرایط گوناگون مکانی و زمانی است. در‌این‌باره، پژوهش حاضر نحوه‌ی انتشار سهبعدی آلودگی حاصل از اکسیدهای نیتروژن (NOx) را در مقیاس میکرو بررسی و با استفاده از مدل GRAL [1] محدوده‌ی تقاطع ولی‌عصر ـ فاطمی شهر تهران را در فصل زمستان مطالعه می‌کند. با توجه به این، خودروها به‌منزله‌ی مهمترین عامل آلاینده به مدل معرفی شد و فرآیند مدل‌سازی در نُه ارتفاع متفاوت (از 7/1 تا 5/52 متری) انجام گردید. برای بررسی ویژگیهای فضایی و زمانی دادههای میزان غلظت آلاینده‌ی NOx از روشهای خودهم‌بستگی فضایی عمومی و محلی موران استفاده گردید. میزان شاخص موران معادل 7/0 تا 9/0 در حالت دوبعدی و معادل 22/0 در حالت سه‌بعدی در نتایج حاصل نشان‌دهنده‌ی وجود سطح بالایی از خود‌هم‌بستگی فضایی مثبت معنادار است که گواه صحت عملکرد شبیهسازی صورت گرفته است. تحلیل شاخص موران محلی/انسلین نشان‌دهنده‌ی غلبه‌ی نقاط بالا‌ـ‌بالا در ارتفاعات پایین تا متوسط و افزایش نقاط پایین‌ـ‌پایین در ارتفاع‌های بالاتر است. همچنین، وجود خوشههای آلودگی نسبتاً پایدارتر در ارتفاعهای مختلف در تقاطعها و ناپایداری وضعیت خوشهبندی آلودگی هوا در نزدیکی ساختمانها در نتایج حاصل مشهود است.

[1].Graz Lagrangian Model - GRAL

دریافت: 1394/12/21 | پذیرش: 1394/12/21 | انتشار: 1394/12/21

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.