دوره 2، شماره 1 - ( 1-1394 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 30-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asghari Lafmejani S, Naderian far M. Vulnerability of Rural settlements to Moving Sands Formed by Wind Erosion in the Dried bed of Hamoon International Wetland in Hirmand township. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2015; 2 (1) :17-30
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2408-fa.html
اصغری لفمجانی صادق، نادریان فر مهدی. آسیب‌پذیری سکونتگاه‌های روستایی از ماسه ‌های روان بستر خشک تالاب بین‌المللی هامون در شهرستان هیرمند. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1394; 2 (1) :17-30

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2408-fa.html

1- دانشگاه زابل ، Asghari2750@yahoo.com
2- دانشگاه زابل

هجوم ماسه‏های روان و آثار تخریبی آن بلای طبیعی است و خطر عمده‏ای در زندگی بشر محسوب می‌شود. متأسفانه، با شروع خشک‌سالی و با خشک‌شدن تالاب بین‌المللی هامون در منطقه‌ی سیستان، شکل‌گیری ماسه‌‏های روان و هجوم آن‌ها به سکونتگاه‏های روستایی همراه با بادهای 120 روزه حاکم بر منطقه آغاز می‏‌شود که بروز این پدیده‏ مسائل متعددی را در زندگی روستاییان شهرستان هیرمند به وجود می‌آورد. بر‌این‌اساس، شناسایی و تحلیل آسیب‌پذیری سکونتگاه‌های روسـتایی در برابر مخاطرات ناشی از هجوم ماسه‏های روان در سطح روستاهای این شهرستان برای مقابله با آن اهمیت فراوانی دارد. روش تحقیق حاضر توصیفی‌ ـ تحلیلی و مبتنی بر بررسی منابع اسنادی، بررسی‏های میدانی و تکمیل پرسشنامه‌های روستا و خانوار است. در اجرای تحقیق، ابتدا ضمن مصاحبه با کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسـلامی، دهیاران، اعضای شـوراها و خبرگان محلی، از بین 303 روستای واقع در شهرستان هیرمند (جامعه‌ی آماری تحقیق)، 56 روسـتای دارای مشکل ماسه‌های‌ روان شناسایی گردید. در جمع‌آوری داده‌ها، متناسب با گستره‌ی جغرافیایی محدوده‌ی مطالعه و شرایط حاکم بر روستاهای این شهرستان به طیف گسترده‌ای از شاخص‏ها برای بررسی شدت آسیب‌پذیری سکونتگاه‌های روستایی از ماسه‏های روان حاصل از فرسایش بادی توجه شد. همچنین، در تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات، مدل تحلیل سلسله‌مراتبی (AHP)، تحلیل‏های آماری و تحلیل‌های فضایی (برای مقایسه‌ی توأمان اطلاعات مکانی و داده های توصیفی روستاها) و نرم‌افزارهای Choice Expert، SPSS و ArcGIS استفاده گردید. بر‌اساس یافته‌های پژوهش، سطح آسیب‌پذیری روستاهای مورد مطالعه در 38/30 درصد از روستاها شدید یا بسیار شدید است که بخش عمده آن‌ها در قسمت‌های شمالی محدوده‌ی مطالعه و در دهستان‌های مجاور تالاب خشک هامون واقع شده‌اند. از طرف دیگر، نتایج تحقیق مؤید آن است که آثار تخریبی ماسه‌های روان در اراضی کشاورزی و شبکه‌های‌ آبرسانی بیشتر از سایر بخش‌هاست.

متن کامل [PDF 722 kb]   (2029 دریافت)
دریافت: 1394/12/21 | پذیرش: 1394/12/21 | انتشار: 1394/12/21

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.