دوره 5، شماره 14 - ( بهار و تابستان- 1389 )                   جلد 5 شماره 14 صفحات 153-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arab Bafrani A. The Study of Nature and Concept of Pain and Suffering in Ahmad Shamloo's Poems. Journal title 2010; 5 (14) :135-153
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-828-fa.html
عرب بافرانی علی‌رضا. بررسی ماهیت و مفهوم درد و رنج در اشعار احمد شاملو (من زنده‌ام به رنج). عنوان نشریه. 1389; 5 (14) :135-153

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-828-fa.html

دانشگاه پیام‌نور نایین ، bafrani57@gmail.com

از جمله مضمون‌های کلیدی در اشعار احمد شاملو، بروز جنبه‌های مختلف آلام و دردهای بشری است. با توجه به بررسی‌های صورت گرفته در مجموعه اشعار شاملو به جرئت می‌توان گفت که او یکی از بزرگ‌ترین شاعران دو سه دهه اخیر است که در زندگی هنری و اجتماعی خود درگیر این مفهوم و واقعیت آن بوده است. البته مقصود از درد و رنج، مجموعه تعابیر، اصطلاحات و مضامینی است که حول محور این دو واژه شکل می‌گیرد. به عنوان مثال اگر ماهیت درد و رنج در یک سو و علل آن در سوی دوم و راه‌های رهایی از آن را در سوی سوم و نتایج و غایت آن را در سوی چهارم و شأن اخلاقی درد را در سویی دیگر قرار دهیم، با حجم گسترده‌ای از تعابیر و واژگان در مجموعه آثار این شاعر روبه‌رو خواهیم شد که کشف و بازخوانی همه این موارد، نشان‌دهنده درگیری‌های ذهنی او با این مفهوم خواهد بود. آن‌چه در بررسی مفهوم درد و رنج در آثار شاملو اهمیت دارد، در نگاه نخست بررسی ماهیت درد و رنج و چگونگی آن در نظام فکری شاملو است. بررسی علل و عوامل درد و رنج نیز دوّمین مسئله‌ای است که با توجه به علل مختلف آن در نگاه انسان کلاسیک و معاصر، جزء مسایل پیچیده شعر شاملو قرار می‌گیرد. نتایج مثبت و منفی درد و رنج و نیز رویکرد اخلاقی انسان در برابر آلام و دردهای بشری از دیگر مواردی است که در این جستار به آن پرداخته شده است.

فهرست منابع
1. اونامونو، میگل د (1385) درد جاودانگی. ترجمه بهاءالدین خرمشاهی. چاپ هفتم. تهران: ناهید.
2. پورنامداریان، تقی (1374) سفر در مه. تهران: زمستان.
3. دستغیب، عبدالعلی (1373) نقد آثار احمد شاملو. چاپ پنجم. تهران: آروین.
4. شاملو، احمد (1383) مجموعه آثار. دفتر یکم. شعرها. چاپ پنجم. تهران: نگاه.
5. شوپنهاور، آرتور (1386) جهان و تأمّلات فیلسوف. ترجمه رضا ولی‌یاری. چاپ دوم. تهران: مرکز.
6. گرجی، مصطفی (1387) «دردهای پنهانی». فصلنامه پژوهش‌های ادبی. سال 5. شماره 2. تابستان.
7. گرجی، مصطفی (1388) هر که را دردست او بردست بو. تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی.
8. مجابی، جواد (1377) شناخت‌نامه احمد شاملو. چاپ دوم. تهران: قطره.
9. مجابی، جواد (1383) آیینه بامداد. چاپ دوم. تهران: دیگر.
10. وب سایت احمد شاملو به آدرس: www.shamlou.org

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.