دوره 1، شماره 3 - ( پاییز و زمستان- 1383 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 80-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dabiran H. Attar and Shabestari. Journal title 2004; 1 (3) :59-80
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-810-fa.html
دبیران حکیمه. عطار و شبستری. عنوان نشریه. 1383; 1 (3) :59-80

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-810-fa.html

دانشگاه تربیت معلم تهران ، dabiran@khu.ac.ir

در این مقاله نخست به اجمال از تأثیر و تأثّر شاعران از یکدیگر سخن رفته، و به لزوم بررسی شباهت‌های صوری و معنوی آثار آن‌ها اشاره شده است. این تأثیر و تأثر را در شیخ ‌فریدالدّین عطّار، عارف قرن 6 و 7 ه‍ .ق صاحب منطق‌الطّیر و تذکره‌الاولیا، و شیخ محمود شبستری، عارف قرن 7 و 8 هجری صاحب منظومه عرفانی گلشن‌راز می‌توان دید. شبستری از سویی به تتبّع از سخنوران گران‌قدری چون عطّار می‌بالد، و از دیگرسو اخذ مضامین دیگران را هم‌چون استراق سمع دیو از فرشته می‌داند و مشابهت معانی و مفاهیم را از نوع توارد قلمداد می‌کند و با اظهار ارادت به عطّار، آثار خود را شمّه‌ای از طبله عطّار می‌خواند. در این تحقیق، تمام مضامین مشابهی که به نظر شارح گلشن‌راز، شیخ محمّد لاهیجی رسیده گردآوری شده، و علاوه بر آن در باب اصطلاحات عرفانی هم‌چون وحدت وجود، تجلّی، عشق و فقر و فنا توضیحاتی آمده است که برای شناخت و رفع ابهام ابیات دو شاعر مفید است.

واژه‌های کلیدی: عرفان، اقتباس، عطّار، شبستری

فهرست منابع
1. آشتیانی، سید جلال‌الدین؛ هستی از نظر فلسفه و عرفان؛ تهران: انتشارات نهضت زنان مسلمان.
2. آشتیانی، سید جلال‌الدین؛ شرح مقدمه قیصری بر فصوص‌الحکم؛ تهران: انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1365.
3. اشرف‌زاده، رضا؛ تجلّی رمز و روایت در شعر عطار نیشابوری؛ تهران: اساطیر، 1373.
4. ایزوتسو، توشی‌هیکو؛ «زندگی و اندیشه ابن عربی»، ترجمه دکتر همتی، کیهان فرهنگی، سال 10، ش1.
5. براون، ادوارد؛ از سعدی تا جامی، ترجمه علی اصغر حکمت؛ تهران، 1327.
6. پورنامداریان، تقی؛ رمز وداستان‌های رمزی در ادب فارسی؛ تهران: انتشارات علمی و فرهنگی، 1364.
7. پورنامداریان، تقی؛ دیدار با سیمرغ؛ چاپ سوم،‌ تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، 1383.
8. جامی، نورالدین عبدالرحمن؛ نفحات الانس، تصحیح مهدی توحیدی‌پور، کتابفروشی محمودی.
9. جهانگیری، محسن؛ محیی‌الدین بن عربی؛ تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 1361.
10. ریتر، هلموت؛ دریای جان( تحقیق در احوال و ابعاد روحی شیخ فریدالدین عطار نیشابوری)، چ2، تهران: انتشارات بین‌المللی الهدی، 1377.
11. زرین‌کوب، عبدالحسین؛ از گذشته ادبی ایران؛ تهران: انتشارات بین‌المللی الهدی، 1357.
12. زرین‌کوب، عبدالحسین؛ ارزش میراث صوفیه؛ تهران: انتشارات امیرکبیر، 1362.
13. زرین‌کوب، عبدالحسین؛ جستجو در تصوف ایران؛ تهران: انتشارات امیرکبیر، 1363.
14. شبستری، شیخ محمود؛ سعادت‌نامه(مجموعه آثار شیخ محمود شبستری)، تصحیح صمد موحّد.
15. شبستری، شیخ محمود؛ مرآت المحقّقین (مجموعه آثار شیخ محمود شبستری)، تصحیح صمد موحّد.
16. شبستری، شیخ محمود؛ گلشن‌راز، تصحیح و مقدمه صمد موحّد.
17. شبستری، شیخ محمود؛ حق‌الیقین؛ تصحیح جواد نوربخش؛ انتشارات خانقاه نعمت‌اللهی، 1354.
18. شیرازی، محمد معصوم؛ طرائق‌الحقائق؛ تصحیح و اهتمام محمدجعفر محجوب، تهران: کتابخانه سنایی.
19. صباغیان، محمدجاوید؛ «منطق‌الطیرها و منطق‌الطیر سلیمانی»؛ مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگلاه فردوسی مشهد، شماره 143، زمستان 1382، صص57-72.
20. صفا، ذبیح‌الله؛ تاریخ ادبیات در ایران؛ تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 1358.
21. عطار نیشابوری، شیخ فریدالدین؛ منطق‌الطیر، تصحیح محمدجواد مشکور، تهران:‌ کتابفروشی تهران، 1337.
22. عطارنیشابوری، شیخ فریدالدین؛ تذکره‌الاولیاء؛ تهران: تصحیح نیکلسون، 1337.
23. عطار نیشابوری، شیخ فریدالدین؛ مصیبت‌‌نامه؛ تصحیح نورانی وصال؛ تهران: کتاب‌فروشی زوار، 1362.
24. لاهیجی، شیخ شمس‌الدین محمد؛ مفاتیح‌الاعجاز فی شرح گلشن‌راز شبستری، با مقدمه کیوان سمیعی، کتاب‌فروشی محمودی.
25. لاهیجی، شیخ شمس‌الدین محمد؛ مفاتیح الاعجاز فی شرح گلشن‌راز شبستری، تصحیح محمدرضا برزگر خالقی و عفّت کرباسی؛ تهران: انتشارات زوار، 1371.
26. مطهری، استادشهید مرتضی؛ تماشاگه راز، تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 1358.
27. مطهری، استاد شهید مرتضی: شرح مبسوط منظومه؛ تهران: انتشارات حکمت، 1363.
28. موحد، صمد؛ مجموعه آثار شیخ محمود شبستری؛ تهران: انتشارات طهوری، 1365.
29. همایی، استاد جلال‌الدین؛ فنون بلاغت و صناعات ادبی؛ ج2، تهران: نشر هما.
30. یثربی، سیدیحیی؛ سیر تکاملی و اصول و مسائل عرفان و تصوف؛ تبریز: انتشارات دانشگاه تبریز، 1368.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.