مقالات آماده انتشار(موقت)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Sasanpour F. Future Studies Urban bubble in Tehran metropolitan. researches in Geographical Sciences. 2018;
ساسان پور فرزانه، حاتمی افشار، بابایی شایان. آینده پژوهی حباب شهرنشینی در کلانشهر تهران. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1396;

1- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران ، sasanpour@khu.ac.ir
2- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
3- کارشناس ارشد مدیریت شهری دانشگاه خوارزمی تهران
حباب شهرنشینی عنوانی جدید در مباحث برنامه ریزی شهری برای بررسی پایداری و ناپایداری در سطوح مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، مدیریتی است. تاکنون تعریف مشترکی از حباب شهرنشینی ارایه نشده که حاکی از عدم وجود مطالعات بسیار در این زمینه است. این پژوهش بر آن بود تا وضعیت آینده حباب شهرنشینی در کلانشهر تهران را با استفاده رویکرد سناریو مورد توجه قرار دهد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ گرداوری اطلاعات اکتشافی است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش از مطالعات میدانی و اسنادی گردآوری شد. در مطالعات میدانی از تکنیک دلفی در قالب گروه 30 نفره انجام شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل اثرات متقابل در نرم افزار MICMAC استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ابتدا 56 عامل بعنوان عوامل کلیدی در پنج بعد نهادی، مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی موثر بر وضعیت آینده حباب شهرنشینی شناسایی شدند. سپس با نظر خبرگان 25 عامل پیشران مشخص شد. نتایج تحقیق نشان میدهد وضعیت پراکندگی متغیرها حاکی از ناپایداری سیستم کلانشهری تهران می باشد. پنج دسته عوامل تاثیرگذار، دووجهی، تنظیمی، تاثیرپذیر و مستقل شناسایی شدند. امتیازات نهایی و رتبه بندی عوامل کلیدی انجام شد و در نهایت سه سناریو برای وضعیت آینده حباب شهرنشینی در کلانشهر تهران ارایه گردید.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: جغرافیا و برنامه ریزی شهری
دریافت: ۱۳۹۶/۶/۲۲ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۲۴ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۲۴