دوره 18، شماره 48 - ( 1-1397 )                   جلد 18 شماره 48 صفحات 21دوره39فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Explaining geopolitical components affecting the strategic linkages of countries Case Study: Iran and Iraq. researches in Geographical Sciences. 2018; 18 (48) :21-39
کریمی پور یدالله، عزیزی امیر حمزه، ربیعی حسین، متقی افشین. تبیین مولفه های اثرگذار بر پیوند استراتژیک کشورها مطالعه موردی؛ ایران و عراق. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1397; 18 (48) :21-39

1- استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران
2- دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران ، ahazizi1345@gmail.com
3- استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران
4- دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران
دولت­ها موجودات زنده­ای هستند که برای بقا، پیشرفت و توسعه نیازمند امنیت هستند. بدون شک، در این جهان لجام گسیخته تامین چنین کالایی به تنهایی بسیار سخت و حتی ناشدنی است. به درازای تاریخ، دولت­ها راه­های گوناگونی را آزموده­اند که در صدر همه آنها تقویت نیروی نظامی جای داشته است. اما، این حوزه، امروزه علاوه بر اینکه هزینه­های زیادی بر دولت­ها تحمیل می­کند، نمی­تواند زیاد اطمینان بخش باشد. بنابراین، برای تضمین بیشتر کارایی آن، دولت­ها وارد همکاری با یکدیگر شده­اند، آنها همدیگر را در منابع خود سهیم نموده و از این راه به پیشبرد اهداف ملی و تامین منافع یکدیگر کمک می­کنند و تضمین بیشتری برای بقاء، پیشرفت، توسعه و صلح یکدیگر به همراه خواهند آورد. ایران و عراق دو کشور همسایه در خاورمیانه در سده گذشته به میزان زیادی در این حوزه ضعیف عمل کرده­اند. آنها به جز دوره اندکی در اوایل سده بیست، در بیشتر ایام سده با هم در یک نوع تخاصم به سر برده، حتی جنگ هشت ساله­ای هم بین دو کشور اتفاق افتاد. این سطح روابط باعث شد تا پرسش از چرایی نبود پیوند استراتژیک بین دو کشور سوال پژوهش را شکل دهد. در ادامه­ی پژوهش روی این موضوع که به روش اسنادی هم صورت گرفته است، نتایج زیر به دست آمد که مثلث محیط داخلی (مولفه­های اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، مولفه­های جغرافیایی و سیاسی، امنیتی و ژئوپلیتیک)، محیط خارجی منطقه­ای و سرانجام جهانی بر کیفیت و کمیت پیوند استراتژیک بغداد تهران تاثیرگذار است. به عبارت روشن­تر، پیوند استراتژیک دو کشور تابع همراهی و کارکرد مثبت مثلث ذکر شده است. البته ضرورت کارکرد همراهی این محیط­­ها تابع عوامل پیچیده­تری همچون تصاویر ذهنی تصمیم­سازان دو کشور، همراهی جغرافیا، حضور ایدئولوژی و امواج ملی­گرایی، رقابت­های قدرت در سطوح سه گانه، گفتمان حاکم بر صحنه سیاست بین­الملل و... است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: ۱۳۹۶/۵/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۱۲