دوره 17، شماره 47 - ( 12-1396 )                   جلد 17 شماره 47 صفحات 0دوره0فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

khorshiddoust A, sarraf B, ghermez cheshmeh B, jafarzadeh F. Estimation and Analysis of Caspian Region's Future Rainfalls by Using General Atmospheric Circulation Models.. researches in Geographical Sciences. 2018; 17 (47)
خورشید دوست علی محمد، صراف بهروز، قرمز چشمه باقر، جعفرزاده فاطمه. برآورد و تحلیل مقادیر آتی بارش های نواحی خزری با بکارگیری مدل های گردش عمومی جو . نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1396; 17 (47)

1- استاد اقلیم شناسی دانشگاه تبریز
2- استادیار اقلیم شناسی پژوهشکده حفاظت خاک وآبخیزداری
3- دانشجوی دکترا اقلیم شناسی دانشگاه تبریز

در سال­ های اخیر نوسانات شدید بارش قسمت­های مختلف کشور را متاثر کرده است. در سواحل جنوبی دریای خزر نیز، بارش به عنوان یکی از پارامترهای مهم اقلیمی، تحت تاثیر تغییرات اقلیمی ناشی از گرمایش جهانی از جنبه­های مختلف دچار تغییراتی شده است. در پژوهش حاضر سعی گردید تا اثر تغییرات اقلیم بر روی بارش­ های این منطقه با بکارگیری مدل­ مناسب مورد ارزیابی قرار گیرد. در پژوهش حاضر مقادیر بارش­ های دوره ­ی مشاهده­ای (2001-1961) بررسی و تحلیل شد. جهت تحقق اهداف پژوهش از خروجی مدل HadCM3 استفاده گردید. ابتدا 7 ایستگاه سینوپتیک انتخاب و داده­ های آن­ها از لحاظ صحت و دقت و کفایت طول­ دوره­ ی آماری مورد بررسی قرار گرفت، داده­ های پرت حذف و داده­ های مفقود بازسازی شد. داده­ های AOGCM با استفاده از مدل SDSM ریزمقیاس گردید و مقادیر بارش برای دوره ­ی مشاهده­ ای شبیه­ سازی شد و پس از تایید تطابق مقادیر داده ­های شبیه­ سازی شده با داده­ های مشاهده ­ای، مقادیر دوره­ ی آتی(2039-2011) برآورد گردید. مقادیر خطای برآورد مدل­ SDSM توسط معیارهایMBE  و MAE، بصورت ماهانه محاسبه و سپس مقایسه شد. خروجی مدل SDSM جهت بررسی شاخص مجموع بارش سالانه در روزهای با بارش بیشتر از یک میلی­متر در دوره­ ی مشاهده­ای و دوره­ ی آتی(2039-2011) توسط مدل R-Climdex مورد استفاده قرار گرفت و مقادیر شاخص PRCPTOTدر دوره­ ی آتی پهنه ­بندی شد. نتایج نشان داد که با توجه به نتایج معیارهای MBE و MAE، خطای مدل در ماه­ های پربارش بیشتر از ماه­ های کم بارش است. در مقیاس ماهانه، حداکثر خطا در ماه ­های سپتامبر، اکتبر، نوامبر و دسامبر بدست آمد. بدین ترتیب حداکثر خطا در فصل پاییز و حداقل خطا در فصل بهار و در ماه­ های آوریل و می محاسبه شد. با توجه به نتایج به دست آمده، مجموع بارش سالانه در دوره­ ی 2039-2011 در ایستگاه ­های انزلی، بابلسر، گرگان، و نوشهر کاهش و در ایستگاه های آستار، رامسر و رشت افزایش خواهد یافت.

nk href="moz-extension://8b922523-7922-435a-ac74-8ddb59e9beaf/skin/s3gt_tooltip_mini.css" rel="stylesheet" type="text/css" >

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۵/۱۲/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۱۳ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۱۸