دوره 18، شماره 48 - ( 1-1397 )                   جلد 18 شماره 48 صفحات 130دوره115فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadnia M, Fallah G. Landslides susceptibility mapping using fuzzy logic and AHP. jgs 2018; 18 (48) :115-130
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2646-fa.html
محمدنیا ملیحه، فلاح قالهری غلامعباس. شبیه سازی احتمال وقوع زمین لغزش با استفاده از منطق فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1397; 18 (48) :115-130

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2646-fa.html

1- دانشگاه حکیم سبزواری ، malihe.mohamadnia@yahoo.com
2- دانشگاه حکیم سبزواری

زمین لغزش به علت ماهیت خطرناک خود در مناطق کوهستانی معمولا مورفولوژی را به طور ناگهانی بر هم می­زند و خسارت هایی عمده به مناطق مسکونی، جاده ها، زمین های کشاورزی و... وارد می­کند. در این مطالعه با استفاده از مدل AHP و عملگرهای منطق فازی به ارزیابی و پهنه بندی حساسیت زمین لغزش در حوضه پیوه­ژن در استان خراسان رضوی پرداخته شده است. مجموعا هشت معیار اصلی ارتفاع، شیب، جهت شیب، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، فاصله از گسل، زمین شناسی و کاربری اراضی مرتبط با وقوع پدیده زمین لغزش مورد بررسی قرار گرفت. زیرمعیارها با استفاده از مدل نسبت فراوانی وزن­دهی و فازی سازی گردیدند. وزن معیارها نیز با استفاده از مدل AHP تعیین گردید. سپس نقشه حساسیت زمین لغزش با استفاده از عملگرهای فازی 0/9،0/8و 0/7تهیه و با استفاده از منحنی ROC صحت سنجی گردیدند. نتایج نشان داد عامل شیب بیشترین تاثیر و عامل کاربری اراضی کمترین اثر را در وقوع لغزش در حوضه داشته است. نتایج اعتبار سنجی مدل گویای دقت90 درصدی نقشه حساسیت زمین لغزش با عملگر 0 /7در حوضه بوده است. بنابراین مدل فازی گاما با عملگر 0/7 بهترین شکل نقشه حساسیت زمین لغزش در حوضه پیوه ژن را ارائه داده است.

متن کامل [PDF 1260 kb]   (1978 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/7/16 | پذیرش: 1396/12/13

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.