دوره 5، شماره 15 - ( 1-1393 )                   سال5 شماره 15 صفحات 232-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdavi- Adeli M H, Falahi M A, Abdoli G, Dehnavi J. A Model for Determining the Gas Export Quotas for GECF Members . jemr 2014; 5 (15) :209-232
URL: http://jemr.khu.ac.ir/article-1-545-fa.html
مهدوی عادلی محمد حسین، فلاحی محمد علی، عبدلی قهرمان، دهنوی جلال. ارائۀ الگویی برای تعیین سهمیۀ صادرات گاز کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکنند گاز . تحقیقات مدلسازی اقتصادی. 1393; 5 (15) :209-232

URL: http://jemr.khu.ac.ir/article-1-545-fa.html

1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه فردوسی مشهد ، jalal.dehnavi@stu-mail.um.ac.ir

مجمع کشورهای صادرکنندۀ گاز در سال 2001 در تهران تأسیس شد. تشکیل این مجمع باعث نگرانی کشورهای واردکنندۀ گاز از شکل‌گیری یک کارتل گازی شد. از این‌رو از نگاه بسیاری از کشورهای مصرف­کننده، تنها دستاورد شکل­گیری چنین مجمعی، بر‌هم خوردن امنیت عرضۀ گاز و افزایش قیمت گاز خواهد بود. شواهد موجود در مورد ساختار و ویژگی­های بازار گاز و کشورهای عضو مجمع دلالت بر آن دارد که با توجه به موانع پیش روی مجمع و پیچیدگی­های بازار گاز، امکان تبدیل شدن مجمع به یک کارتل گازی وجود ندارد. از سوی دیگر، با توجه به کاهش شدید قیمت گاز طی ماه­ها و سال­های اخیر، تدوین یک الگوی همکاری بین کشورهای عضو برای کنترل حجم صادرات و افزایش قیمت­های گاز ضروری به نظر می­رسد؛ از این‌رو در این مطالعه پس از ارائۀ دو مکانیسم سهمیه­بندی، مکانیسم بهینۀ منطبق با شرایط جاری کشورهای عضو مجمع تعیین و به عنوان مکانیسمی برای تعیین سهمیۀ صادراتی کشورهای عضو GECF پیشنهاد شده است  که در صورت اجرایی شدن آن توسط کشورهای عضو، افزایش قابل توجه قیمت گاز چندان دور از انتظار نخواهد بود. به‌علاوه برای تعیین حجم بهینۀ تولید در هر دوره به عنوان مبنایی برای تعیین سهمیۀ کشورهای عضو  نیز دو روش مبتنی بر مبانی تئوریک  پیشنهاد شده است. روش نخست، پیچیده­تر و در عین حال دقیق­تر است.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: انرژی، منابع و محیط زیست
دریافت: 1391/6/28 | پذیرش: 1391/10/17 | انتشار: 1393/6/23

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی می باشد.