جلد 16، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 63-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi N, Forghani Tehrani G, Qishlaqi A. Potential evaluation of acid mine drainage production by coal washing wastes: A case study of Mehmandoost plant, NW Damghan. Journal of Engineering Geology 2023; 16 (4) :37-63
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3068-fa.html
محمدی نجمه، فرقانی تهرانی گیتی، قشلاقی افشین. ارزیابی پتانسیل تولید زهاب اسیدی توسط باطله‌های زغال‌شویی: مطالعه موردی کارخانه زغال‌شویی شمال شرق دامغان. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1401; 16 (4) :37-63

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3068-fa.html

1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشگاه صنعتی شاهرود ، forghani@shahroodut.ac.ir
زهاب اسیدی معدن یکی از مهم­‌ترین مشکلات زیست‌­محیطی مرتبط با معدنکاری و از مهم‌­ترین منابع آلوده­‌ کننده محیط زیست می‌­باشد که بر اثر اکسایش کانی‌­های سولفیدی به ویژه پیریت تولید می­‌شود. در این پژوهش، پتانسیل تولید اسید باطله‌های کارخانه زغال­‌شویی مهماندوست واقع در شمال شرق دامغان مورد مطالعه قرار گرفته است. به این منظور، مطالعات کانی­‌شناسی، ژئوشیمیایی و آزمون­‌های استاتیک بر روی 7 نمونه معرف انجام شد. نتایج به دست آمده نشان می‌­دهد که باطله‌های زغال­‌شویی نسبت به عناصر مس و منگنز بدون غنی‌­شدگی، نسبت به نیکل و کبالت دارای غنی­‌شدگی متوسط، نسبت به کروم، روی و آنتیموان دارای غنی­‌شدگی قابل ملاحظه، نسبت به کادمیم و آرسنیک و سرب دارای غنی‌­شدگی شدید و نسبت به سرب و مولیبدن دارای غنی‌­شدگی بسیار شدید هستند. کانی‌­های موجود در باطله‌ها شامل کوارتز، موسکویت، کلینوکلر، کائولینیت، ایلیت، مونت­موریلونیت، کلسیت و پیریت می‌­باشد. در بیشتر باطله‌های مورد مطالعه، pH  گل اشباع کمتر از 3 و هدایت الکتریکی گل اشباع بیشتر از 2000 میکروموس بر سانتی­متر می‌­باشد و پتانسیل خنثی­‌سازی خالص (NNP) کمتر از 20- است. همچنین در بیشتر نمونه­‌ها پتانسیل تولید اسید خالص (NAPP) مثبت است و نسبت پتانسیل خنثی‌­سازی (NPR) کمتر از 1 می‌­باشد. pH تشکیل اسید خالص (NAG pH) این نمونه­‌ها کمتر از 5/4 و نسبت ظرفیت خنثی‌­سازی اسید به حداکثر پتانسیل تولید اسید (ANC/MPA) کمتر از 1 است. با توجه به نتایج آزمون‌­های استاتیک، احتمال تولید زهاب اسیدی توسط باطله‌­های مورد مطالعه وجود دارد، بنابراین اعمال تمهیدات مدیریتی به منظور کنترل تولید اسید در منطقه ضروری است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی محیط زیست
دریافت: 1401/9/12 | پذیرش: 1401/10/6 | انتشار: 1401/12/25

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.