دوره 11، شماره 2 - ( دوره یازدهم، شماره دوم، تابستان 1402 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 75-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

hafezi N, Garavand H. Investigating the Mediating Role of Psychological Flexibility in the Relationship between Early Maladaptive Schemas and Psychological Distress. JCP 2023; 11 (2) :61-75
URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3747-fa.html
حافظی نرگس، گراوند هوشنگ. بررسی نقش واسطه‌ای انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در رابطه‌ی بین طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه با پریشانی روان‌شناختی. فصلنامه روانشناسی شناختی. 1402; 11 (2) :61-75

URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3747-fa.html

دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران ، hafezi.n.tsn@gmail.com
پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه‌ای انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در رابطه‌ی بین طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه با پریشانی روان‌شناختی صورت پذیرفت. این پژوهش توصیفی- همبستگی و به روش مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. جامعه‌ی این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر در سال تحصیلی 1400-1399 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 230 نفر تعیین شد که به روش نمونه‌گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های طرح‌واره یانگ، پرسشنامه‌ی انعطاف‌پذیری شناختی دنیس و وندروال و پرسشنامه‌ی ارزیابی پریشانی روان‌شناختی کسلر و همکاران استفاده شد. تحلیل داده‌ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری انجام شد و برای بررسی نقش واسطه‌ای متغیرها از آزمون بوت‌استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد طرح‌واره‌های ناسازگار بر پریشانی روان‌شناختی تأثیر مستقیم (01/0>P) و به ‌واسطه‌ی انعطاف‌پذیری روان‌شناختی تأثیر غیرمستقیم دارد (01/0> P). بر اساس نتایج، مدل پژوهش از برازش مطلوب برخوردار است. با کاهش طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه می‌توان به دانشجویان کمک کرد تا انعطاف‌پذیری روان‌شناختی بیشتری داشته باشند که نتیجه‌ی آن می‌تواند غلبه بر مسائل و مشکلات تحصیلی و کاهش پریشانی روان‌شناختی باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی شناختی
دریافت: 1402/3/9 | پذیرش: 1402/6/20 | انتشار: 1402/6/20

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه روانشناسی شناختی می باشد.