دوره 11، شماره 4 - ( دوره دوازدهم ، شماره چهارم ، زمستان 1402 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 59-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

joharifard M, Zahrakhar K, Farrokhi N, Mardanirad M. The Discriminat Role of Metacognitive Beliefs, Identity Styles, Negative Repetitive Thoughts, Resilience in Prediction Tendency to High-Risk Behaviors in girls aged 16-18 years. JCP 2024; 11 (4) :44-59
URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3494-fa.html
جوهر ی فرد معصومه، زهرا کار کیانوش، فرخی نورعلی، مردانی راد مژگان. نقش ممیزی باورهای فراشناختی، سبک‌های هویت، افکار منفی تکرار شونده و تاب‌آوری در پیش‌بینی گرایش به رفتار پرخطر در دختران 16 تا 18 ساله. فصلنامه روانشناسی شناختی. 1402; 11 (4) :44-59

URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3494-fa.html

دانشگاه خوارزمی ، dr_zahrakakar@khu.ac.ir
رفتارهای پرخطر در سال‌های اخیر، بین دختران ایرانی افزایش یافته است و رفتارهای پر‌خطر، سلامت جسمی، روانی و اجتماعی آن‌ها را به مخاطره می‌اندازد. بنابراین، هدف از این پژوهش، بررسی نقش ممیزی باورهای فراشناختی، سبک‏های هویت، افکار منفی تکرار شونده و تاب­آوری در پیش­بینی گرایش به رفتار پرخطر در دختران 16 تا 18 ساله بود. طرح پژوهش، تابع تشخیص دو گروهی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش‏آموزان دختر دوره دوم متوسطه 16 تا 18 ساله شهر کرج در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. 360 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین(2016) و به شیوه نمونه‏گیری دسترس انتخاب‌ شدند و افراد شرکت کننده به دو گروه تقسیم شدند(64 نفر به عنوان خطرپذیر و 296 نفر عادی). شرکت­کنندگان به مقیاس­ خطرپذیری نوجوانان ایرانیِ­­زاده محمدی و همکاران(1390)، باورهای فراشناختیِ کارترایت-هاتون و ولز(1997)، سبک­های هویتِ برزونسکی و همکاران(2013)، افکار تکرار شوندهِ مک­اوی و همکاران(2014) و تاب­آوریِ کانر و دیویدسون(2003) پاسخ دادند. داده­ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 و با استفاده از روش تابع تشخیص(ممیزی) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که باورهای فراشناختی، سبک‏های هویت، افکار منفی تکرار شونده و تاب­آوری، می­توانند گرایش به رفتارهای پرخطر را پیش­بینی کنند. تحلیل ممیزی توانست با 1/98 درصد پیش‏بینی صحیح، نوجوانان را به دو گروه پرخطر و عادی طبقه‏بندی کند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر عواملی همچون باورهای فراشناختی، سبک‏های هویت، افکار منفی تکرار شونده و تاب­آوری بر گرایش به رفتارهای پرخطر تاثیرگذار است. بنابراین نتایج این پژوهش، می‏تواند به عنوان الگویی مناسب برای تدوین و طراحی برنامه­های پیشگیری از خطرپذیری در نوجوانان مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی تربیتی
دریافت: 1400/7/6 | پذیرش: 1402/11/10 | انتشار: 1402/12/16

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه روانشناسی شناختی می باشد.